Noloc erkend coach
nieuws
sinds 2004
Voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro.
 

NIEUWS / NIEUWSBERICHTEN 2019

Nieuwsbericht 392: Werkloosheid op laagste niveau sinds begin economische crisis

Bron: NU.nl 20 december 2018

Het werkloosheidspercentage is gedaald in november. Ook is het aandeel voor het eerst iets lager dan net voor het uitbreken van de crisis eind 2008, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de elfde maand van het jaar waren er 326.000 werklozen, oftewel 3,5 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder lag het werkloosheidspercentage nog op 3,7 procent, aldus het CBS.

Vorige maand hadden bijna 8,9 miljoen mensen betaald werk. Bijna 4,1 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Onder hen vallen ook de 326.000 mensen die aangaven recent naar werk te hebben gezocht en direct aan de slag zouden kunnen.

De rest van deze groep niet-werkenden, bijna 3,8 miljoen, bestond uit mensen die niet recent hebben gezocht of bijvoorbeeld niet direct voor werk beschikbaar waren. Hun aantal is de laatste drie maanden met gemiddeld zesduizend per maand afgenomen, zo meldt het CBS.

WW-uitkeringen sterkst afgenomen in techniek en pedagogiek
Uitkeringsinstantie UWV registreerde eind november 267.000 lopende WW-uitkeringen. Het overige deel van het totale aantal werklozen bestaat uit mensen in de bijstand en anderen die in de leeftijd van 15 tot 75 jaar oud zijn en in staat zijn te werken.

Het UWV constateert dat de instroom van nieuwe WW-uitkeringen in alle beroepsgroepen de afgelopen elf maanden is afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Procentueel is de sterkste daling zichtbaar bij technische beroepen en pedagogische beroepen.

Waar het werkloosheidspercentage op een nieuw laagste punt uitkomt, is de arbeidsparticipatie juist gestegen tot een nieuw hoogtepunt. Bij het begin van de crisis was 68,3 procent van de bevolking aan het werk.

In november is de participatie met 68,4 procent iets hoger, en dat is ook direct het hoogste niveau sinds het begin van de meting bijna vijftig jaar geleden. "Bovendien neemt niet alleen het aantal werkenden toe, ook werken zij meer uren per week", concludeert het CBS.

'Werkgevers naarstig op zoek naar werknemers'
Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) vindt de werkloosheidscijfers "mooi nieuws om 2018 mee af te sluiten", zo zegt hij in een reactie.

Hij wijst er daarbij op dat werkgevers staan te springen om extra handen. "Ik hoop dat er in 2019 nog veel meer mensen aan het werk komen", aldus Koolmees.

Praat mee!

  • Ben jij werkloos, of ben je werkloos geweest? Deel in de NUjij-reacties welke uitdagingen jij tegenkomt of bent tegengekomen in de zoektocht naar een baan.

 

terug


 

Oog voor werK: voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.
Gevestigd in Amersfoort, werkt landelijk.

© OogvoorwerK.nl (2019)
Amersfoort
Nederland