Noloc erkend coach
nieuws
sinds 2004
Voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro.
 

NIEUWS / NIEUWSBERICHTEN 2018

Nieuwsbericht 364: Arbeidsmarkt voor het eerst in negen jaar weer 'gespannen'

Bron: Nu.nl 14 februari 2018

De arbeidsmarkt in Nederland was in het vierde kwartaal van 2017 voor het eerst sinds de hoogconjunctuur van 2007-2008 weer gespannen te noemen.


Foto: ANP

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Een gespannen arbeidsmarkt wil zeggen dat de vraag naar arbeid bovengemiddeld is, terwijl het beschikbare aanbod van arbeidskrachten relatief laag is.

De krapte is nog niet zo groot als in 2008. Toen waren er 1,3 werklozen per openstaande vacature, nu zijn dat er gemiddeld 1,8.

Al sinds het tweede kwartaal van 2014 is er sprake van een oplopende spanning op de arbeidsmarkt, maar sinds het laatste kwartaal van vorig jaar kwalificeert de zogenoemde spanningsmeter arbeidsmarkt van het CBS de situatie als 'gespannen'. 

Banengroei
Het aantal vacatures nam toe met 14.000, terwijl het aantal werklozen met 29.000 daalde. Het aantal banen is gestegen met 57.000, de sterkste toename sinds 2008. Het aantal banen laat nu bijna vier jaar op rij groei zien. Er zijn ruim een half miljoen banen bijgekomen in die periode.

In het vierde kwartaal waren er in totaal 10,3 miljoen banen. Er kwamen 58.000 banen voor werknemers bij. Het aantal banen voor zelfstandigen nam daarentegen af met 1.000.

De helft van alle banen die er de afgelopen jaren bij zijn gekomen, was toe te schrijven aan de uitzendbranche. Die sector is nu goed voor 834.000 werknemersbanen.

Het aantal werknemers met een vast dienstverband lag in het laatste kwartaal van 2017 112.000 hoger dan een jaar eerder. Het aantal werkenden met een flexibele arbeidsrelatie groeide verhoudingsgewijs echter sterker, met 63.000.  

Werknemers en zelfstandigen hebben vorig jaar in totaal voor het eerst meer dan 13 miljard uur gewerkt. In het jaar 2000 bedroeg het aantal gewerkte uren nog 12 miljard. 

 

CNV
Maurice Limmen, voorzitter van vakbond CNV, zegt in een reactie: "Dat zelfs met dit economische hoogtij het aantal flexbanen verhoudingsgewijs blijft toenemen, laat maar weer eens zien hoe mis het is op onze arbeidsmarkt."

"Het moet politiek Den Haag nu toch eindelijk eens helder zijn wat ze te doen staat: maak flex duurder dan vast. Tegen werkgevers die klagen over krapte op de arbeidsmarkt zou ik willen zeggen: elke oplossing daarvan begint met betere arbeidsvoorwaarden."

 

terug


 

Oog voor werK: voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.
Gevestigd in Amersfoort, werkt landelijk.

© OogvoorwerK.nl (2019)
Amersfoort
Nederland