Noloc erkend coach
nieuws
sinds 2004
Voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro.
 

NIEUWS / NIEUWSBERICHTEN 2016

Nieuwsbericht 286: Vijf tips voor werkgevers om pesten op het werk te voorkomen

Bron: Nu.nl 27 september 2016


Foto: 123RF

Het ministerie van Sociale Zaken zet een tandje bij in de strijd tegen pesten op de werkvloer. Er komt een half miljoen euro beschikbaar voor een team dat leidinggevenden gaat trainen en voorlichting gaat geven.

Ook wordt onderzocht of bedrijven die niet genoeg doen, kunnen worden verplicht cursussen te volgen over gedrags- en cultuurverandering.

Laura Willemse van de Stichting Pesten op de Werkvloer heeft alvast een paar tips aan ondernemers om de sfeer op de werkvloer gezond te houden.

1) Erkennen dat het kan
Dit is de belangrijkste stap. Van daaruit kan een ondernemer verder met een eventuele aanpak.  "Je moet je ervan bewust zijn dat dit ook in jouw bedrijf kan gebeuren en ook door jouw leidinggevenden", zegt Willemse.

In de helft van de tijd gaat het om leidinggevenden. Vaak denken we aan een groep collega’s die een andere werknemer pest. "Daar ga je op een heel andere manier mee om dan als je de wetenschap heb dat in 50 procent van de gevallen het om leidinggevenden gaat."

2) Bedrijfscultuur
Willemse legt de nadruk op een open bedrijfscultuur met een open stijl van leidinggeven waarin er ruimte is voor suggesties van de werkvloer. 

3) Stimuleren van goed gedrag
Maak pesten op het werk bespreekbaar en zorg voor voorbeeldgedrag van de leidinggevenden. Als een leidinggevende in de fout gaat, moet hij ook niet meteen worden ontslagen. "Vaak heeft een leidinggevende zich dat aangeleerd. Die zijn vaak ook van de bodem af opgeklommen en hebben geen cursus gehad."

4) Teamprestaties belonen
In plaats van kijken naar alleen persoonlijke prestaties moet een werkgever ook kijken naar de prestaties van een team als geheel.

5) Duidelijk zijn in normen en waarden
Een werkgever moet hier direct in zijn, vindt Willemse, en duidelijk maken wat de normen en waarden binnen een organisatie zijn. Ook is het belangrijk om op tijd en effectief ingrijpen als het misgaat. "Niet een tijdje laten sudderen. Direct zeggen, zo gaan we niet met elkaar om."

Door: NU.nl

 

terug


 

Oog voor werK: voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.
Gevestigd in Amersfoort, werkt landelijk.

© OogvoorwerK.nl (2019)
Amersfoort
Nederland