Noloc erkend coach
nieuws
sinds 2004
Voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro.
 

NIEUWS / NIEUWSBERICHTEN 2016

Nieuwsbericht 283: Aandeel flexibele schil groeit naar een derde van beroepsbevolking

Bron: Nu.nl 12 september 2016

Het aandeel van de flexibele schil is in tien jaar gegroeid van een kwart naar een derde van de totale beroepsbevolking.


Foto: ANP

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde analyse van De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Tussen 2005 en 2015 groeide de flexibele schil als onderdeel van de totale beroepsbevolking met 10 procentpunt naar 34 procent. 

Die groei ging ten koste van mensen met een vast dienstverband. In diezelfde tien jaar nam het aandeel vaste arbeidscontracten namelijk met hetzelfde percentage af tot 62 procent van de totale beroepsbevolking.

De flexibele schil bestaat uit zzp'ers en flexwerkers (werknemers met een tijdelijk contract, uitzendkrachten en payrollers).

Dat steeds meer werknemers tot de flexibele schil behoren, is niet iets van na de financiële crisis, meldt DNB. Uit cijfers tussen 2003 en 2015 van het CBS blijkt dat het gemiddelde jaarlijkse tempo van de flexibilisering van de arbeidsmarkt van voor 2009 ongeveer net zo hoog lag (1,4 procent) als in de jaren erna (1,3 procent).

Beroepsgroepen
In vrijwel alle beroepsgroepen is er sprake van flexibilisering, maar onderling zijn er duidelijke verschillen. Zo is er bij sportinstructeurs, bouwvakkers en onderwijzers sprake van een grote toename van flexibilisering.  Bij hulpkrachten in de landbouw en in de beveiligingsbranche is het tempo lager. 

Er is ook een verschil tussen hoger en lager opgeleiden. Hoewel de flexibele schil ook onder hoog opgeleiden (HBO of hoger) groter wordt, neemt de mate van flexibilisering toe naarmate het beroepsniveau daalt, schrijft DNB. Bij werknemers zonder opleiding is de verschuiving van vast naar flex het grootst. 

Meer flexwerkers betekent volgens de centrale bank niet dat het aantal arbeidsplaatsen daalt.  “Sterker nog, in elf beroepen waar sprake is van flexibilisering, is de afgelopen tien jaar het aantal werknemers met een vast dienstverband gegroeid”, aldus DNB.

De flexibilisering van de arbeidsmarkt is niet in elke sector hetzelfde, concludeert de centrale bank tot slot. Er bestaan duidelijke verschillen tussen beroepen en niveaus.

 

terug


 

Oog voor werK: voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.
Gevestigd in Amersfoort, werkt landelijk.

© OogvoorwerK.nl (2019)
Amersfoort
Nederland