Noloc erkend coach
nieuws
sinds 2004
Voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro.
 

NIEUWS / NIEUWSBERICHTEN 2016

Nieuwsbericht 269: Dit bent u kwijt aan conflictverzuim

Bron: PW De Gids nieuwsbrief 26 mei 2016

Het verzuim door ruziënde collega’s en conflicten op de werkvloer komt werkgevers duur te staan. Hoe duur?

Conflicten op de werkvloer kosten werkgevers gemiddeld zo’n € 30.748 per jaar, bij een organisatie van 250 fulltime medewerkers. Omgerekend beslaat dat zo’n 3,3 procent van de totale kosten voor ziekverzuim en 15,3 procent van de kosten waar u als werkgever invloed op heeft. Dat berekende zelfstandig teamcoach Immo Nijhof van Verbeterdesamenwerking op basis van gegevens van TNO, CBS en informatie uit diverse cao’s.

Business case
Nijhof maakt hiermee een business case voor bedrijven die willen werken aan het verzuim door ruziënde collega’s, ondergeschikten en leidinggevenden. Verzuim door interne conflicten kosten namelijk drie keer zo veel als het verzuim voor conflicten met klanten of leveranciers. De kosten van verloop, de werving en selectie, het inwerken van nieuwe medewerkers of imagoschade voor een organisatie door verzuim door interne conflicten zijn nog buiten beschouwing gelaten.

Op nationaal niveau maakt TNO al inzichtelijk wat de financiële impact is van conflicten op het werk: ‘De kosten van interne agressie worden geschat op 1,7 miljard euro en de kosten van externe agressie op ruim 600 miljoen euro per jaar’, schrijven TNO-onderzoekers in het rapport ‘Agressie op het werk 2014'. In het voorkomen van ziekteverzuim moeten leidinggevenden een veel grotere rol op zich nemen, vinden HR-professionals. Dat bleek uit recent onderzoek van Arbo Unie.

Intern verzuim 2x duurder
Kosten voor verzuim door interne ruzies en spanningen lopen snel op omdat medewerkers door dit soort conflicten twee keer langer thuis blijven dan normaal. Nijhof: ‘Nu blijkt hoe belangrijk het is voor een werkgever om bijtijds op het verbeteren van onderlinge aanspreekbaarheid of het aanpakken van pestgedrag te duiken. Goed samenwerken is het fundament van de duurzame inzetbaarheid van alle werknemers, van werkvloer tot penthouse.’

Bij de Nationale Politie weten ze alles van hoge kosten voor ziekteverzuim. Om medewerkers sneller terug te laten keren naar de werkvloer zet de organisatie nu social media in, om de onderlinge band tussen de zieke medewerker en collega’s te versterken. Lees meer in het artikel Politie zet social media in bij verzuim.

Nog duurder
Voor dertien branches zijn de gegevens inzichtelijk gemaakt. Lijstaanvoerder is het samengevoegde cultuur, sport, recreatie en overige dienstverlening: 13 procent van de medewerkers geeft daar aan dat hun werk gerelateerde komt door een intern conflict Kosten: gemiddeld € 40.102 aan ziekteverzuim per jaar.

De plaatsen 2 tot en met 5 worden ingenomen door respectievelijk ICT, financiële instellingen & -dienstverlening, openbaar bestuur en het onderwijs.

Auteur: Sanne van Baar

 

terug


 

Oog voor werK: voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.
Gevestigd in Amersfoort, werkt landelijk.

© OogvoorwerK.nl (2019)
Amersfoort
Nederland