Noloc erkend coach
nieuws
sinds 2004
Voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro.
 

NIEUWS / NIEUWSBERICHTEN 2016

Nieuwsbericht 262: 'Sollicitatieplicht oudere werklozen moet verdwijnen'

Bron: NU.nl 29 april 2016


De sollicitatieplicht voor oudere werklozen moet verdwijnen. Daarvoor pleit arbeidssocioloog Jan Cremers van de Universiteit Tilburg vrijdag in Trouw.


Foto: ANP

''Haal de frustratie weg van het steeds maar weer moeten solliciteren zonder resultaat door aan mensen de mogelijkheid te geven niet langer beschikbaar te zijn", aldus Cremers.

Werkloze ouderen komen moeilijk aan een baan, onder meer doordat ze duurder zouden zijn dan jongeren. Regelingen voor werkgevers om het aannemen van ouderen aantrekkelijk te maken lijken niet te werken.

Crisis
Cremers vindt dat voor ouderen die tijdens de crisis zonder werk kwamen te zitten de IOW zou moeten worden versoepeld, een regeling voor werkloze zestigplussers die geen recht meer hebben op WW. Dan ontvangen ze 70 procent van het minimumloon.

De arbeidssocioloog krijgt bijval van CNV Vakmensen. Voorzitter Piet Fortuin van die vakbond vindt dat er een regeling zou moeten komen voor werkloze 55-plussers, omdat vanaf die leeftijd het perspectief op werk minder wordt. ''Daarom vinden wij dat 55-plussers die vrijwilligerswerk doen of mantelzorger zijn, vrijstelling van de sollicitatieplicht moeten kunnen krijgen."

Te vroeg
In de Kamer lijkt Cremers vooralsnog op weinig steun te kunnen rekenen. De PvdA vindt stoppen bij 55 te vroeg. "Ik ben er voor om bijna-gepensioneerden te ontzien. Ook als zij bijv vrijwilligerswerk of mantelzorg doen. Maar stoppen met solliciteren vanaf 55 is echt te vroeg", aldus PvdA-Kamerlid Roos Vermeij.

"We zijn eigenlijk net met het omgekeerde bezig; waardevolle mensen met ervaring aantrekkelijk maken voor werkgevers en vooroordelen wegnemen."

D66 is het daarmee eens. "Mensen boven de 55 afschrijven doet onrecht aan hun grote kwaliteiten en waarde voor de samenleving", vindt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg.

"We moeten meer investeren in begeleiding en kansen voor werkzoekende ouderen. Die willen namelijk vooral een baan vinden, en vinden werkloosheid vreselijk."

Door: ANP/NU.nl  

 

terug


 

Oog voor werK: voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.
Gevestigd in Amersfoort, werkt landelijk.

© OogvoorwerK.nl (2019)
Amersfoort
Nederland