Noloc erkend coach
nieuws
sinds 2004
Voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro.
 

NIEUWS / NIEUWSBERICHTEN 2015

Nieuwsbericht 203: Hoe voorkom je grijs verzuim?

Bron: P&O actueel 21 april 2015


Foto: Freeimages

Veel oorzaken van grijs verzuim hebben te maken met de organisatie. Hoe eerder je het onderliggende arbeidsprobleem boven tafel hebt, des te sneller kan je werken aan een oplossing. Hier heb je dus invloed op. Niet als iemand flinke koorts heeft en een paar dagen moet uitzieken.  Ziek is ziek, dat is onontkoombaar.

Langdurige uitval
De keuze om te werken hangt vooral af van hoe de medewerker zijn werk ervaart. De "grijs verzuimers" zijn niet ziek maar zitten toch thuis omdat het water hen aan de lippen staat. Pesten, angstcultuur, stijl van leidinggeven en werkdruk zijn voorbeelden die de drempel verlagen om je ziek te melden. Een hoofdpijntje of buikpijntje is dan al genoeg om niet naar het werk te gaan. Managers die alert zijn op grijs verzuim besparen de organisatie veel kosten, want grijs verzuim leidt vaak tot langdurige uitval.

Open gesprek
Grijs verzuim duidt vaak op onvoldoende welzijn en preventie binnen de werkomgeving. Het voorkomen van verzuim begint en eindigt met de leidinggevende. Een goede manager heeft het fingerspitzengefühl om grijs verzuim voor te zijn. Hij herkent de signalen en acteert daarop. Maar veel leidinggevenden durven niet op de stoel van de bedrijfsarts of de psycholoog te gaan zitten. Zij gaan dus ieder gesprek uit de weg als er signalen zijn van grijs verzuim. Die angst is onterecht want samenwerken, stimuleren en motiveren heeft alles te maken met de alledaagse omgang en aandacht voor elkaar, zonder voorbij te gaan aan de zakelijkheid van de arbeidsrelatie. Grijs verzuim verdwijnt door aandacht en betere communicatie. Bespreek de signalen die je voelt en ziet. Stel een eenvoudige vraag: "Hoe gaat het met je?" Deze vraag maakt veel los en geeft je inzicht in de problemen die iemand heeft en ervaart. Dan is de weg vrij voor een oplossing. Doe je dit niet, dan nemen fysieke klachten toe en gooien werknemers het bijltje er bij neer. Geef dus aandacht aan mensen door een open gesprek met ze aan te gaan en waarbij confrontaties en meningsverschillen niet uit de weg worden gegaan. Echte welgemeende aandacht voor Human Capital zorgt voor betrokken en bevlogen medewerkers en leidt tot minder grijs ziekteverzuim.

Tips
- toon begrip voor ernstige klachten en problemen
- bespreek het grijs verzuim met een overzicht van de verzuimmeldingen erbij
- vraag naar belemmeringen in het werk
- vraag naar de oorzaken van grijs verzuim
- vraag aan de medewerker wat volgens hem oplossingen zijn
- werk samen aan serieuze oplossingen
- formuleer oplossingen SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden)
- laat de medewerker zien hoe belangrijk hij is voor de organisatie
- maak vervolgafspraken
- volg altijd de verzuimregels en het verzuimprotocol van je organisatie
- leg afspraken en acties vast op papier

 

terug


 

Oog voor werK: voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.
Gevestigd in Amersfoort, werkt landelijk.

© OogvoorwerK.nl (2019)
Amersfoort
Nederland