Opdrachtgevers:

St. Pieters en Bloklands Gasthuis
Amersfoort
Siza
Arnhem
Alsta
Scherpenzeel
Besam
Ede
Nederlandse Diabetes Federatie
Amersfoort
Bestuur van Stichting Viviani
Emmen
Landschap Erfgoed Utrecht
Utrecht
Nucletron Veenendaal
Veenendaal
Flamco B.V.
Bunschoten
Stichting InteraktContour
Nunspeet
Pluswerk
Zeist
Bureau Streefkerk
Harderwijk
Quiris Adviesgroep bv
Veenendaal
ReWork Re-integratie & Outplacement
Dronten
Cuypers Coaching & Krachttraining
Heerenveen
Jos de Vries
The Retail Company BV
Maarssen
UWV Nederland
landelijk
Gradus Groep
Rotterdam
Smeding Groenten en Fruit
St. Anna Parochie
Guide Tools
Den Haag
Aannemersbedrijf Knipscheer
Almere
MEC Spirit
Baarn
Hewlett-Packard Nederland
Utrecht
Specialistisch Verpleegkundig
Kinderdagverblijf De Schavuiten
Leiden
Ready4Work
Amsterdam
Oog voor werK: voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, persoonlijke begeleiding. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.

home
over ons
nieuws
links
referenties
IRO (Individuele Re-integratie Overeenkomst)
loopbaanbegeleiding bedrijven
outplacement bedrijven
re-integratie 2e spoor
loopbaanbelegeleiding particulieren
outplacement particulieren
sollicitatiebegeleiding

Nieuws / berichten 2015

terug


Nieuwsbericht 200: Het werken van morgen – in VPRO Tegenlicht

Bron: de WerkMarkt 31maart 2015


26 maart 2015

Een zoektocht naar een nieuwe definitie van de betekenis van werk in onze samenleving en van de relatie die wij mensen hebben tot ons werk.

Volgens alarmerende studies dreigt straks bijna 50 procent van al onze banen wereldwijd vervangen te gaan worden door robots, computers en verregaande automatisering. En dit geldt al lang niet meer alleen voor fabrieksbanen en laaggeschoolde arbeid, zoals in de afgelopen decennia. Deze tweede golf van automatisering zal de arbeidsmarkt veel dieper raken dan de eerste. Ook miljoenen goedbetaalde en tot nu toe altijd veilig geachte banen in het middensegment worden bedreigd. Deze transitie kan desastreuze gevolgen hebben, volgens pessimistische economen bestaat de wereld straks uit een kleine, rijke elite, een sterk verarmde middenklasse en een enorme onderklasse.

vandaag al de bakens verzetten
VPRO Tegenlicht sprak voor Het Werken van Morgen met Andrew McAfee, MIT-professor en co-auteur van ‘The Second Machine Age’. Met de aankondiging van een tweede tijdperk van verregaande automatisering heeft dit boek wereldwijd veel stof doen opwaaien en werd een New York Times bestseller. Om een massaal verlies van banen te voorkomen en het ontstaan van nieuwe beroepen en een andere manier van werken een kans te geven moeten burgers, overheid en onderwijs volgens McAfee snel de bakens verzetten. Niet morgen, maar vandaag. Want de technologische trein raast in hoger tempo dan ooit tevoren voort, terwijl de meeste landen zich nog nauwelijks bewust zijn van wat komen gaat.

robots voor van alles
In de Amerikaanse stad Boston, worden veel van de robot- en computertoepassingen ontwikkeld die de manier waarop wij werken sterk zullen veranderen. De robot-industrie van Boston is booming en in de labs van start-ups en universiteiten als MIT en Harvard wordt volop gewerkt aan robots voor onder meer kantoren, ziekenhuizen en de bouwwereld. Op de Eliot Innovation School in het oude centrum van Boston wordt kinderen al vanaf de kleuterklas geleerd te denken in algoritmen. In dagelijkse robotics lessen worden kinderen tussen 4 en 14 jaar oud voorbereid op de hi-tech samenleving van de toekomst en het werken van morgen.

angst voor vervangbaarheid van werk
Naast analisten ook portretten van de werkende Nederlander. Toen Ruud Kok op zijn 17e een contract tekende als postbode bij het Staatsbedrijf der Posterijen dacht hij daar tot zijn pensioen wel goed te zitten. Maar door automatisering en de opkomst van het internet liep het anders. Op 59-jarige leeftijd is Ruud nu aan een totaal nieuwe carrière begonnen.
Ger van Drunen is professional disorganizer. Hij creëert chaos in bedrijven die op zoek naar nieuwe vormen van innovatie en buiten de praktijk van alledag naar hun toekomst willen kijken. De angst voor vervangbaarheid van werk door nieuwe technologieën speelt daarbij een niet te negeren rol.

hybride en flexibel carrièrepad
Tegenlicht verkent verschillende nieuwe beroepen van de toekomst, van dna-adviseur tot online influential.
Anke Hans is notificatie-filosoof en onderzoekt de impact van smartphone-gebruik op mensen en begeleidt haar cliënten in het vinden van een gezondere en mensvriendelijker dynamiek tussen mens en smartphone. Anke combineert haar werk met andere freelance functies en disciplines. Ze heeft in reactie op wat anderen misschien als de grote en beangstigende onzekerheid in het nieuwe werken zien een hybride en flexibel carrièrepad gecreëerd; Het Werken van Morgen.

Klik hier om dit filmpje te bekijken
(klik om de video van de NPO te bekijken)

 

terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hans Meyer
 
Didopad 14
 
3813 BT Amersfoort
 
Tel. 06 - 1345 1917
 

KvK nr.: 321 039 32

 
 
 
 
 

Bezoek Hans Meyer op LinkedIn met Oog voor werK: voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, persoonlijke begeleiding. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.

 

Hans Meijer is een Noloc Loopbaanprofessional

Blik op werk

 
recente updates