Opdrachtgevers:

Alsta
Scherpenzeel
Besam
Ede
Nederlandse Diabetes Federatie
Amersfoort
Bestuur van Stichting Viviani
Emmen
Landschap Erfgoed Utrecht
Utrecht
Nucletron Veenendaal
Veenendaal
Flamco B.V.
Bunschoten
Stichting InteraktContour
Nunspeet
Pluswerk
Zeist
Bureau Streefkerk
Harderwijk
Quiris Adviesgroep bv
Veenendaal
ReWork Re-integratie & Outplacement
Dronten
Cuypers Coaching & Krachttraining
Heerenveen
Jos de Vries
The Retail Company BV
Maarssen
UWV Nederland
landelijk
Gradus Groep
Rotterdam
Smeding Groenten en Fruit
St. Anna Parochie
Guide Tools
Den Haag
Aannemersbedrijf Knipscheer
Almere
MEC Spirit
Baarn
Hewlett-Packard Nederland
Utrecht
Specialistisch Verpleegkundig
Kinderdagverblijf De Schavuiten
Leiden
Ready4Work
Amsterdam
Oog voor werK: voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, persoonlijke begeleiding. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.


Nieuws / Nieuwsberichten; de volledige artikelen

156. Verzuimmanagement prioriteit #1 door nieuwe ziektewet

Bron: P&O actueel 13 januari 2014

Doelgericht verzuimmanagement moet bovenaan de prioriteitenlijst van de HR professional staan. Door de Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters betalen werkgevers namelijk vanaf 1 januari 2014 voor tijdelijke medewerkers die ziek zijn als hun contract afloopt.


Foto: StockXchng

Het is daarom verstandig dat de HR afdeling kijkt hoe zij het verzuimbeleid kan veranderen om minder risico's te lopen. Belangrijke vragen hierbij zijn: 'Hoe voorkom ik dat een medewerker ziek uit dienst gaat?', 'Hoe kan ik kosten beheersen en terugdringen?', 'Hoe blijf ik in contact met een zieke ex-medewerker?' en 'Hoe zorg ik ervoor dat een zieke ex-medewerker weer aan de slag gaat?'

Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters (Wet BeZaVa)
Doel van deze wet is het terugdringen van verzuim en arbeidsongeschiktheid van vangnetters. Vangnetters zijn ex-werknemers die ziek zijn en daarom een ziektewetuitkering ontvangen.

Om welke (ex)werknemers gaat het?
De regeling gaat in met terugwerkende kracht. Het gaat om alle medewerkers die in 2012 een vast of tijdelijk contract bij je organisatie hadden en in 2012 een uitkering uit de Ziektewet kregen. Verder gaat het om alle (ex)medewerkers die op of na 1 januari 2010 ziek waren en die op of na 1 januari 2012 in de WGA terecht zijn gekomen. De Wet BeZaVa is niet van toepassing op (ex)medewerkers die ziek zijn door zwangerschap of orgaandonatie.

Aparte premie
Vanaf 1 januari 2014 betaalt iedere werkgever een aparte premie voor de Ziektewet en de WGA Flex. Deze premies zijn gebaseerd op de uitkeringslasten van ex-medewerkers in het verleden. Voor 2014 is het refertejaar 2012. Het betreft een gedifferentieerde premie voor ziekengelduitkeringen en WGA-uitkeringen van medewerkers met een tijdelijk contract. Hoe meer medewerkers ziek uit dienst gaan, hoe hoger de opgelegde premie.

Risico's verminderen
Om risico's te verminderen is werkhervatting van de (bijna) ex-werknemer altijd nog de beste oplossing, op welke manier dan ook.

Lees ook de blog van Jos van Widdershoven over de nieuwe Ziektewet

door Bob Janssen 12 jan 2014

 

terug

 

 

 

 

 

 

 

Hans Meyer
Didopad 14
3813 BT Amersfoort
Tel. 06 - 1345 1917
KvK nr.: 321 039 32

 

 

Bezoek Hans Meyer op LinkedIn met Oog voor werK: voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, persoonlijke begeleiding. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.

noloc erkend loopbaan professional

recente updates