Opdrachtgevers:

Alsta
Scherpenzeel
Besam
Ede
Nederlandse Diabetes Federatie
Amersfoort
Bestuur van Stichting Viviani
Emmen
Landschap Erfgoed Utrecht
Utrecht
Nucletron Veenendaal
Veenendaal
Flamco B.V.
Bunschoten
Stichting InteraktContour
Nunspeet
Pluswerk
Zeist
Bureau Streefkerk
Harderwijk
Quiris Adviesgroep bv
Veenendaal
ReWork Re-integratie & Outplacement
Dronten
Cuypers Coaching & Krachttraining
Heerenveen
Jos de Vries
The Retail Company BV
Maarssen
UWV Nederland
landelijk
Gradus Groep
Rotterdam
Smeding Groenten en Fruit
St. Anna Parochie
Guide Tools
Den Haag
Aannemersbedrijf Knipscheer
Almere
MEC Spirit
Baarn
Hewlett-Packard Nederland
Utrecht
Specialistisch Verpleegkundig
Kinderdagverblijf De Schavuiten
Leiden
Ready4Work
Amsterdam
Oog voor werK: voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, persoonlijke begeleiding. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.


Nieuws / Nieuwsberichten; de volledige artikelen

153. Het nieuwe ontslagrecht: feest voor de werknemer

Bron: intermediair nieuwsbrief 9 december 2013 (Jan-Hein Strop 05-12-2013)

De zogenaamde 'versoepeling' van het ontslagrecht is gunstig voor de werknemer. Zijn positie wordt juist versterkt. Procederen maar!

Even leek het ontslagrecht tot een serieuze uitholling van de rechten van werknemers te leiden. Maar wees niet bang: het aanvankelijke voorstel is door de polder vakkundig om zeep geholpen. Door het compromis is er geen sprake van versoepeling van de ontslagbescherming, maar eerder het omgekeerde: je onderhandelingspositie ten opzichte van je werkgever verbetert juist sterk.     

Altijd een vergoeding
Ga maar na: vanaf 2015 heb je na twee jaar dienstverband altijd recht op een ontslagvergoeding –  excuus “transitievergoeding” – ongeacht de route van het ontslag. Want in tegenstelling tot de huidige praktijk levert ontslag via de vergunningprocedure van het UWV straks altijd een vergoeding op.     

Handig op een rij gezet door @janheinstrop : de voordelen van het nieuwe #ontslagrecht voor #werknemers

De transitievergoeding is weliswaar lager dan in de huidige systematiek en gemaximeerd op 75.000 euro, maar daar staan een aantal procedurele verbeteringen tegenover. Zo kun je net als nu je ontslag aanvechten (bij ontslag om disfunctioneren) bij de kantonrechter, maar heb je straks ook de mogelijkheid om tegen een negatief vonnis in beroep te gaan tot aan de Hoge Raad. Nu is het na de kantonrechter basta.  

Werkgevers willen geen jaren procederen
Waar de werkgever eerst zeker wist dat hij er na een maand of twee vanaf was, introduceert de nieuwe wet nu langdurige onzekerheid. Dat dit je onderhandelingspositie verbetert, is nogal wiedes. Werkgevers zullen graag wat meer betalen om de zekerheid te kopen dat de zaak definitief is opgelost in plaats van jaren procederen.  

Hier komt bij dat er ook nog eens een uitzondering is gemaakt op de maximale vergoeding, als er sprake is van 'ernstig verwijtbaar handelen' door de werkgever. Wat dat precies is, weet niemand, maar vele procedures zullen het leren. Werknemers hebben er namelijk alle belang bij om in beroep te gaan als de kosten opwegen tegen de mogelijke baten, daarbij gesterkt door allerlei experts die vrezen dat de kantonrechters de vrijheid zullen nemen hogere vergoedingen toe te kennen. Aanvullend voordeel is dat je tijdens de procedure niet ontslagen bent, de werkgever betaalt gewoon door.   

Bedenktijd kan geld opleveren
Een noviteit is de twee weken bedenktijd die werknemers krijgen om op een ontslagdeal met hun werkgever terug te komen. Ook dit is een verbetering van je onderhandelingspositie, want het geeft je de kans een dag voor het verstrijken van de termijn terug te komen op de overeenkomst en meer geld te eisen. Als je werkgever snel van je af wil, zal hij een nieuwe deal sluiten. Daarna heb je als werknemer weer twee weken bedenktijd.

Flexwerkers worden niet sneller in dienst genomen
Iedereen met meer dan twee jaar dienstverband mag straks dus in zijn handjes knijpen, even afgezien van oudere werknemers. Wie op een tijdelijk contract zit, is evenwel niet geholpen door de nieuwe wetgeving. De flexwerker mag vanaf halverwege 2014 nog maar twee jaar in tijdelijke contracten werken, tegen drie jaar nu. Dit verkleint mogelijk de bereidheid van werkgevers mensen in dienst te nemen, riep de Raad van State laatst. Bovendien geven de nieuwe regels een prikkel om flexwerkers op straat te zetten na één jaar en elf maanden, omdat werkgevers dan geen transitievergoeding hoeven te betalen.

Polder bedankt! 

Jan-Hein Strop is oprichter van LegalDutch, dé matchmaker voor juridisch advies.

 

terug

 

 

 

 

 

 

 

Hans Meyer
Didopad 14
3813 BT Amersfoort
Tel. 06 - 1345 1917
KvK nr.: 321 039 32

 

 

Bezoek Hans Meyer op LinkedIn met Oog voor werK: voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, persoonlijke begeleiding. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.

noloc erkend loopbaan professional

recente updates