Opdrachtgevers:

Bestuur van Stichting Viviani
Emmen
Landschap Erfgoed Utrecht
Utrecht
Nucletron Veenendaal
Veenendaal
Flamco B.V.
Bunschoten
Stichting InteraktContour
Nunspeet
Pluswerk
Zeist
Bureau Streefkerk
Harderwijk
Quiris Adviesgroep bv
Veenendaal
ReWork Re-integratie & Outplacement
Dronten
Cuypers Coaching & Krachttraining
Heerenveen
Jos de Vries
The Retail Company BV
Maarssen
UWV Nederland
landelijk
Gradus Groep
Rotterdam
Smeding Groenten en Fruit
St. Anna Parochie
Guide Tools
Den Haag
Aannemersbedrijf Knipscheer
Almere
MEC Spirit
Baarn
Hewlett-Packard Nederland
Utrecht
Specialistisch Verpleegkundig
Kinderdagverblijf De Schavuiten
Leiden
Ready4Work
Amsterdam
Oog voor werK: voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, persoonlijke begeleiding. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.


Nieuws / Nieuwsberichten; de volledige artikelen

119. Criminelen lichten werkzoekenden op via vacaturesites

Bron: NU.nl, 16 januari 2013

APELDOORN - Werkzoekenden worden steeds vaker opgelicht via vacaturesites. Dat meldt de Fraudehelpdesk.

m1nx5eaamnbo_sqr256
Foto:  ANP

Op internet zoeken werkzoekenden naar een baan en dan zien zij een advertentie met een aanbod dat te mooi lijkt om waar te zijn: duizenden euro's verdienen met thuiswerken. Het lijkt niet alleen te mooi, dat is het ook.

Steeds vaker strikken criminelen zo mensen die ze later dwingen hun bankrekening beschikbaar te stellen voor het witwassen en wegsluizen van geld dat met misdrijven is verdiend.

Volgens de Fraudehelpdesk (FHD) is deze vorm samen met andere soorten 'vacaturefraude' de snelstgroeiende vorm van oplichting. In 2012 kreeg de Fraudehelpdesk 814 meldingen over zulke fraude, tegen 178 in 2011. De FHD noemt het vacaturefraude omdat criminelen toeslaan op vacaturewebsites als Monsterboard.

Ook de website van het UWV zou niet immuun zijn gebleken voor dergelijke advertenties: bij de FHD kwamen 17 meldingen van werkzoekenden die bij het uitkeringsinstituut op kwalijke vacatures stuitten.

Maatregelen

Een woordvoerder van het UWV laat weten dat er maatregelen zijn getroffen: de controle op werkgevers die vacatures aanbieden, is verbeterd. ''Het is moeilijk alles eruit te filteren, maar we proberen ze het zo moeilijk mogelijk te maken.''

Monsterboard zegt dat ze al jaren boven op dit probleem zitten. Alle banenzoekers worden een keer per jaar per mail gewaarschuwd. De organisatie adviseert altijd te controleren of de aanbieder van een baan echt is, bijvoorbeeld door het nummer van de Kamer van Koophandel te checken.

Een andere vorm van vacaturefraude is het aanbieden van online sollicitatiecursussen. De werkzoekende betaalt 50 euro en krijgt niet meer dan een digitaal vragenformulier, aldus de FHD.

Door: ANP

 

terug

Oog voor Werk is partner in Wajong project 'Leiden Onze zorg'; klik voor meer info

 

 

 

 

 

 

Hans Meyer
Didopad 14
3813 BT Amersfoort
Tel. 06 - 1345 1917
KvK nr.: 321 039 32

 

 

Bezoek Hans Meyer op LinkedIn met Oog voor werK: voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, persoonlijke begeleiding. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.

noloc erkend loopbaan professional

recente updates