Opdrachtgevers:

Bestuur van Stichting Viviani
Emmen
Landschap Erfgoed Utrecht
Utrecht
Nucletron Veenendaal
Veenendaal
Flamco B.V.
Bunschoten
Stichting InteraktContour
Nunspeet
Pluswerk
Zeist
Bureau Streefkerk
Harderwijk
Quiris Adviesgroep bv
Veenendaal
ReWork Re-integratie & Outplacement
Dronten
Cuypers Coaching & Krachttraining
Heerenveen
Jos de Vries
The Retail Company BV
Maarssen
UWV Nederland
landelijk
Gradus Groep
Rotterdam
Smeding Groenten en Fruit
St. Anna Parochie
Guide Tools
Den Haag
Aannemersbedrijf Knipscheer
Almere
MEC Spirit
Baarn
Hewlett-Packard Nederland
Utrecht
Specialistisch Verpleegkundig
Kinderdagverblijf De Schavuiten
Leiden
Ready4Work
Amsterdam
Oog voor werK: voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, persoonlijke begeleiding. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.


Nieuws / Nieuwsberichten; de volledige artikelen

58. Geld voor hulp werklozen raakt op

Bron: Volkskrant, donderdag 11 maart 2010

AMSTERDAM - Het geld dat uitkeringsinstantie UWV heeft om werklozen aan een nieuwe baan te helpen, raakt snel op. De uitkeringsinstantie gaat daarom minder externe reïntegratiebureaus inhuren. De bureaus vrezen dat werknemers die net zijn ontslagen de dupe worden van de ingreep.

Door de economische crisis is het aantal mensen met een WW-uitkering sterk gestegen, maar extra geld om hen te helpen bij het zoeken naar een nieuwe baan heeft het UWV niet gekregen. ‘Ons budget is niet toereikend om ze allemaal te helpen’, zegt een woordvoerder.

In 2010 heeft de uitkeringsinstantie, net als in 2009, 126 miljoen euro beschikbaar om werklozen weer aan een baan te helpen. ‘Vorig jaar was er nog voldoende geld, omdat de economische crisis net was uitgebroken. Maar de trajecten die vorig jaar zijn ingezet, drukken op het budget van dit jaar.’ In Nederland zijn ruim 320 duizend WW’ers.

Externe bureaus

Vanwege het geldgebrek moet het UWV korten op opdrachten aan externe reïntegratiebureaus. Diverse reïntegratiebedrijven hebben al bericht gekregen dat er te weinig geld is. Het UWV kan niet zeggen hoeveel reïntegratiebedrijven zijn getroffen.

De Tweede Kamer, die vorig jaar nog kritiek had op verspilling van reïntegratiegeld bij het UWV, wil opheldering van minister Donner van Sociale Zaken. ‘We hebben in december vorig jaar al aangegeven dat het UWV veel selectiever en efficiënter met het reïntegratiebudget moet omgaan’, zegt CDAKamerlid Eddy van Hijum. ‘Ik leg me nu niet zomaar neer bij de mededeling dat het UWV het plafond van het budget bereikt heeft.’

Op de rem

Ook Roos Vermeij (PvdA) wil opheldering. Volgens Vermeij wordt juist te weinig gedaan om werklozen weer op de arbeidsmarkt te krijgen. ‘Ik krijg net iets te veel signalen dat het UWV niets doet. Dat kan niet.’

Brancheorganisatie BoaBorea voorziet grote problemen als minder geld naar externe reïntegratiebureaus gaat. ‘Dat het UWV op de rem trapt, is voor onze klanten rampzalig’, zegt directeur Carmen de Jong.’ Het UWV benadrukt dat er niet zal worden gekort op de dienstverlening die de uitkeringsinstantie zelf aanbiedt. Gemeenten besteden jaarlijks ook miljoenen aan reïntegratie, zij richten zich op bijstandsgerechtigden.

 

terug

Oog voor Werk is partner in Wajong project 'Leiden Onze zorg'; klik voor meer info

 

 

 

 

 

 

Hans Meyer
Didopad 14
3813 BT Amersfoort
Tel. 06 - 1345 1917
KvK nr.: 321 039 32

 

 

Bezoek Hans Meyer op LinkedIn met Oog voor werK: voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, persoonlijke begeleiding. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.

noloc erkend loopbaan professional

recente updates