Noloc erkend coach
nieuws
sinds 2004
Voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro.
 

NIEUWS / NIEUWSBERICHTEN 2017

Nieuwsbericht 340: Een op vier jongeren is burned-out

Bron: Nieuwsbrief Over Duurzame Inzetbaarheid 23 augustus 2017

Jonge werknemers tussen 25 en 35 jaar hebben de meeste kans op een burn out. Dat komt niet zozeer door het werk, maar door de combinatie van werk en privézaken. Die komen steeds vaker op elkaars terrein. Dat komt vooral door intensiever gebruik van moderne, mobiele communicatiemiddelen. Maar ook kloppen de verwachtingen van het werk vaak niet. Jongeren vragen teveel van zichzelf.

Bijna een op elke drie dertigers voelt zich na een nacht slapen niet uitgerust. Een 10 procent van hen geeft aan zich niet of nauwelijks te kunnen ontspannen. Van de twintigers geeft 18 procent aan het eigenlijk rustiger aan te moeten doen. Bij de dertigers is dat opgelopen naar 26 procent.

Een op vier heeft klachten
Opvallend is dat met name steeds meer jongeren tussen de 25 en 35 jaar aan het begin van hun carrière te maken krijgen met een burn-out. In 2010 had deze groep relatief gezien nog weinig last van burn-out; 1 op de 10 jongeren in de leeftijdsgroep 25-35 jaar had ze toen. Inmiddels heeft een kwart van de jongeren last van klachten gerelateerd aan burn-out, bleek uit onderzoek van de ArboUnie vorig jaar.

Hoe dat komt?
Bureau SKB heeft in 2013 onderzocht of er factoren in het werk zijn aan te wijzen die kunnen verklaren waarom er meer psychisch vermoeide werknemers in de jongste leeftijdsgroep zijn, vergeleken met hun tien jaar oudere collega’s. Die factoren bleken er niet te zijn. Jongere werknemers ervaren de eisen die het werk aan hen stelt doorgaans als minder zwaar dan hun oudere collega’s. De hulp- en energiebronnen in het werk die er voor deze leeftijdsgroep toe doen, scoren ook gunstiger. SKB concludeerde daarop dat de oorzaken buiten het werk moeten liggen.

Grote ambities
Jan van den Hoogen, arbeids- en organisatieadviseur bij Arbo Unie zoekt de oorzaken vooral in de wisselwerking tussen het werk en de ambities en verwachtingen bij jongeren zelf. Zo is de werk-privébalans voor bijna een op de vijf dertigers lastig om goed te houden. Bovendien, zo stelde hij vorig jaar in een interview met HR-Praktijk: “Jonge werknemers hebben vaak grote ambities en behoefte aan afwisseling. Zij vragen veel van zichzelf en lijken onvoldoende manieren te hebben om te ontspannen en te herstellen. Op een gegeven moment zijn er dan geen herstelbuffers meer. Hun mentale veerkracht verzwakt. Je raakt uitgeput en de kans op een overspanning neemt toe.”

Uit balans
Ook onderzoeksbureau Leaufort noemt de scheidslijn tussen werk en privé als mogelijke oorzaak. Die wordt steeds vager en de druk in het privéleven is met name bij jongeren flink toegenomen, waardoor zij het werk minder aan kunnen. Waarschijnlijk zijn internet, mobiele telefoon en social media hierbij belangrijke factoren, omdat men continu in contact staat met anderen. Daarnaast worden mensen overladen met grote hoeveelheden informatie en allerlei keuzemogelijkheden. Het kost veel energie om hieruit de juiste informatie te filteren en gefocust te blijven.

Top 5 van burn-out klachten
Uit een analyse van de onderzoeksgegevens van Leaufort blijkt dat 87 procent van de respondenten relatief veel stress ervaart en zelfs 45 procent symptomen van zware overbelasting en burn-out vertoont. Uit onderzoek komt de volgende top-vijf van klachten die duiden op burn-out:

  1. Piekeren / Zich zorgen maken: 85 procent
  2. Sneller geïrriteerd raken: 80 procent
  3. Opgejaagd / Rusteloos gevoel: 79 procent
  4. Slechter concentratievermogen: 78 procent
  5. Lichamelijke klachten: 75 procent

Voorkomen is beter
Gezien de hoge kosten die burn-out en langdurige stress met zich meebrengen, is preventie van groot belang. Het begeleiden van een werknemer die burn-out dreigt te raken, is meestal slechts zo’n 5 procent van de kosten van uitval door burn-out. In kaart brengen van risicofactoren kan een belangrijke bijdrage leveren aan de preventie van burn-out; het geeft een werknemer en/of werkgever handvatten om gericht de oorzaken van spanningen aan te pakken.

Feedback en steun
Arbo Unie roept werkgevers op om de jongere werkgeneraties adequaat te ondersteunen. Zij hebben vooral behoefte aan feedback en hulp bij hun professionele ontwikkeling. Ze moeten zich leren wapenen, hun drijfveren leren kennen en begrijpen waarom ze de dingen doen die ze doen. “Geef deze jongere generaties werknemers meer feedback. Niet alleen op hun presteren, juist ook op hun professionele ontwikkeling en de manier waarop ze flexibel werken kunnen combineren met duurzaam werken”, aldus Van den Hoogen.

 

terug


 

Oog voor werK: voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.
Gevestigd in Amersfoort, werkt landelijk.

© OogvoorwerK.nl (2019)
Amersfoort
Nederland