Noloc erkend coach
nieuws
sinds 2004
Voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro.
 

NIEUWS / NIEUWSBERICHTEN 2017

Nieuwsbericht 329: ‘Robotisering kost 35 duizend dc-banen’

Bron: RetailNews 31 mei 2017

Door de opkomst van robots gaan de komende vijftien jaar 35 duizend arbeidsplaatsen in Nederlandse distributiecentra verloren. Dat schrijft adviesbureau Buck Consultants International in zijn rapport ‘Robotisering in warehouses’.

Het grootste banenverlies wordt verwacht in Noord-Brabant, waar 10.700 arbeidsplaatsen verdwijnen. Daarna volgen Zuid-Holland, Limburg, Noord-Holland en Gelderland met respectievelijk vijfduizend, 4900, 4300 en 4300 banen. De locatie en omvang van de distributiecentra veranderen als gevolg van de robotisering nauwelijks, schrijven de onderzoekers.

Door technologische ontwikkelingen kunnen robots steeds meer moeilijke taken verrichten, zegt partner Kees Verweij van Buck Consultants. “Bovendien dwingen tekorten aan goed en gekwalificeerd personeel bedrijven ertoe alternatieven te zoeken.” Ook de lage rentestand, waardoor de kapitaalkosten relatief laag zijn, zetten bedrijven ertoe in robots te investeren.

In de afgelopen vijf jaar zijn 63 nieuwe geautomatiseerde distributiecentra gebouwd, goed voor in totaal 1,7 miljoen vierkante meter. Met name voor warehouses groter dan tienduizend vierkante meter is de inzet van robots volgens het onderzoek interessant. Afhankelijk van het type activiteit, varieert de besparing op personeel tussen de veertig en 75 procent.

Wehkamp opende in 2015 een volledig geautomatiseerd distributiecentrum, waarmee het sameday-delivery kan faciliteren. Ook Jumbo opent eind dit jaar een geautomatiseerd dc, terwijl concurrent Albert Heijn dat halverwege volgend jaar verwacht te doen.

 

terug


 

Oog voor werK: voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.
Gevestigd in Amersfoort, werkt landelijk.

© OogvoorwerK.nl (2019)
Amersfoort
Nederland