Noloc erkend coach
nieuws
sinds 2004
Voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro.
 

NIEUWS / NIEUWSBERICHTEN 2017

Nieuwsbericht 315: Brandbrief hoogleraren: robotisering bedreigt honderdduizenden banen

Bron: rtlnieuws.nl  18 februari 2017

Het volgende kabinet moet razendsnel aan de slag met het thema robotisering. Gebeurt dat niet, dan is dat funest voor de banen van honderdduizenden Nederlanders en voor onze economie.

Dat schrijft een groep van twintig wetenschappers in een brandbrief (pdf) die in het bezit is van RTL Nieuws. De oproep wordt ondersteund door werkgevers en vakbonden. "Wij hebben een politieke visie nodig om robotisering letterlijk in goede banen te leiden", schrijven de hoogleraren.

Geen politieke prioriteit
"Wij maken ons zorgen, omdat de politieke partijen weinig prioriteit lijken te geven aan zo’n visie", staat er in de brandbrief. "We zijn er niet van overtuigd dat de nieuwe coalitie na de verkiezing voldoende en op tijd zal inspelen op de robotsamenleving."

Robotisering zal de komende jaren ingrijpende gevolgen hebben op de arbeidsmarkt. Studies wijzen uit dat tussen de 5 en de 40 procent van de huidige banen verdwijnt door robotisering en automatisering. Vooral mensen met een middelbare en lagere opleiding zijn kwetsbaar.

Maar, zo schrijven de wetenschappers: "Robotisering biedt tegelijk ook kansen. […] We worden productiever waardoor we nieuw werk kunnen creëren of werk kunnen behouden in Nederland dat anders zou verdwijnen. Robots kunnen ons verlossen van gevaarlijk en ongezond werk en precies-operaties mogelijk maken waarvoor een mensenhand ongeschikt is."

Een voorbeeld: een robot als bewaker

Ontbreekt aan visie
De wetenschappers staan niet alleen. Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW en de vakbonden FNV en CNV zeggen tegen RTL Nieuws dat ze zich grote zorgen maken over het gebrek aan politieke aandacht voor robotisering. "Het komt niet vanzelf goed", stelt CNV-voorman Maurice Limmen. "Je moet inspelen op robotisering en digitalisering en de beste manier om dat te doen is door voorop te lopen. Doe je dat niet, dan laat je je overvallen door andere landen die voorop lopen."

In de huidige verkiezingsprogramma’s ontbreekt het bij het merendeel van de grote partijen aan een concrete visie op robotisering. Dat blijkt uit een inventarisatie door RTL Nieuws en IT-vaktitel AG Connect. De PVV zwijgt in haar programma over robotisering. Het merendeel van de andere grote partijen stipt het thema aan, maar komt niet met concrete plannen.

Alleen D66 is expliciet en pleit onder meer voor "een leven lang leren waarin we investeren in het opbouwen van nieuwe digitale vaardigheden, maar ook aandacht hebben voor de mensen die moeite hebben met de snelle ontwikkelingen en mensen die hun baan verliezen” en voor “ruimte voor experimenten met nieuwe vormen van werkverdeling."

De lijsttrekkers van CDA, PVV en SP reageerden niet op een verzoek van RTL Nieuws om een reactie op camera te geven. De lijsttrekker van GroenLinks weigerde. 

 

terug


 

Oog voor werK: voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.
Gevestigd in Amersfoort, werkt landelijk.

© OogvoorwerK.nl (2019)
Amersfoort
Nederland