Noloc erkend coach
nieuws
sinds 2004
Voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro.
 

NIEUWS / NIEUWSBERICHTEN 2017

Nieuwsbericht 313: 8 Manieren om burnout op tijd te herkennen

Bron: Nieuwsbrief Over Duurzame Inzetbaarheid 22 februari 2017

De signalen zijn inmiddels wel bekend: vaker ziek, hartkloppingen, dikker worden, gejaagd gevoel, kortaangebonden en cynisch reageren, vergeetachtig, domme fouten maken, chronisch vermoeid, slecht slapen, plezier en motivatie voor het werk nemen duidelijk af. U bent dan hard op weg naar een burn-out. Wat doen we eraan? Dr. Travis Bradberry, de auteur van Emotional Intelligence 2.0, schreef er een mooi artikel over. En direct toepasbaar, zo vlak voor de voorjaarsvakantie.

De cijfers over burn-out liegen er niet om: bijna een kwart van de Nederlandse werknemers zit er tegenaan, bleek al uit onderzoek van Zilveren Kruis in 2015. Een op de acht jongere werknemers tussen 25 en 35 is al opgebrand, volgens cijfers van TNO en het CBS uit 2012 die toen al 5 jaar aan het stijgen waren. In de VS ziet Bradberry soortgelijke statistieken: bijna de helft (48%) van de werknemers voelt de stress toenemen, bijna 1 op 3 kan werk en privé niet goed meer combineren, en net wat meer dan de helft kan het werk amper meer aan en voelt zich daarom uitgeput. Burn-out is in de VS een van de belangrijkste redenen om zelf ontslag te nemen.

Het werk ‘kickt’ niet meer
Overmand raken door een burn-out is heel wel mogelijk, betoogt Bradberry, en daarom is de eerste stap in de preventie van burn-out: op tijd herkennen dat u die kant op gaat. Meestal is zelfverwaarlozing de belangrijkste oorzaak, of abstracter gezegd: het werk kost u meer energie dan dat u er een kick van krijgt. Te lang doorgaan en teveel werk in te korte tijd proberen af te krijgen zijn duidelijke symptomen.

8 tips voor beter balanceren
Burn-out is daarmee vooral een teken van onbalans, aldus Bradberry. Meer afstand creëren tussen jezelf en je werk, letterlijk en figuurlijk kunnen loslaten, is de beste manier om het juiste evenwicht weer te vinden. Bradberry geeft 8 tips om los te komen van het werk, zodat er meer ruimte ontstaat voor andere zaken in uw leven.

1} Ga offline
Wie zijn smartphone, laptop, smartwatch en andere elektronische verbindingen met het werk nooit af- en uitzet, blijft altijd aan het werk. Ook als hij er fysiek niet meer is. Lukt het niet om de mobiele verbindingen een heel weekend (of een hele vakantieweek!) uit te zetten, reserveer dan specifieke tijden waarop u wel en vooral ook niet bereikbaar bent. Hou die bereikbaarheidstijden zo kort mogelijk, dan komt u echt toe aan het broodnodige herstel.

2} Let op uw lichaam
We denken al snel dat hoofdpijn komt door een verkoudheid, griepje of door te weinig water drinken. Maagklachten ontstaan door iets fouts in het eten, en een stijve nek door dat oude kussen waarop u ’s nachts ligt. Maar deze fysieke klachten zijn meestal symptomen van oplopende bezorgdheid, ergernis en stress. Wie ze negeert, luistert niet goed naar zijn lichaam. Daar heeft u vooral zelf last van. Merkt u daar nog niks van? Dan komt het geheid.

3} Plan uw ontspanning
In een druk werkend bestaan moet u juist de tijden inplannen waarop u zich het beste kunt ontspannen. Ook al is het maar een halfuurtje, alleen het vooruitzicht dat u het heeft gepland geeft al rust. Wie zijn ontspanmomenten net zo strak inplant als zijn vergaderingen, heeft meer kans dat hij zich eraan houdt.

4} Vermijd slaappillen
In Nederland gebruiken ruim 700.000 mensen regelmatig pillen om in ‘slaap’ te komen. Bradberry houdt er niet van, omdat ze uw natuurlijke slaap verstoren. Raakt de natuurlijke slaapcycli verstoord, dan komen uw lichaam en geest niet goed tot rust. Dat geeft verhoogde kans op burn-out. Probeer het dus zonder pillen, zegt hij. Wellicht moet u dan eerst de andere tips proberen.

5} Breng orde aan in uw dag
De meeste stress die we ervaren komt niet omdat we teveel werk hebben. Het komt omdat we het werk (nog) niet goed genoeg hebben georganiseerd. De tijd die u besteedt aan een goede planning verdient zich dubbel en dwars terug.

6} Neem regelmatig pauzes overdag
Het menselijk lichaam werkt het beste in cycli van een tot anderhalf uur, gevolgd door een kwartier pauze. Wie wacht met pauze nemen tot hij zich vermoeid voelt, is te laat. U bent dan al niet meer productief. Het is tijd voor een pauze.

7} Vergeet uw netwerk niet
Wie zich gejaagd voelt, heeft meestal weinig tijd voor vrienden, relaties en andere sociale contacten. Jammer, want juist de mensen die om u geven kunnen u door moeilijke tijden heen helpen. Het helpt om te ontspannen en om wat meer plezier te hebben in uw leven.

8} De ultieme tip
Voelt u zich nog gestrest, gejaagd en chronisch depressief nadat u al deze tips hebt geprobeerd? Dan is er volgens Bradburry nog maar een oplossing mogelijk: zoek ander werk. Of accepteer dat uw gezondheid eraan gaat.

(LinkedIn Pulse)

 

terug


 

Oog voor werK: voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.
Gevestigd in Amersfoort, werkt landelijk.

© OogvoorwerK.nl (2019)
Amersfoort
Nederland