Noloc erkend coach
nieuws
sinds 2004
Voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro.
 

NIEUWS / NIEUWSBERICHTEN 2017

Nieuwsbericht 306: Een compliment doet wonderen

Bron: Nieuwsbrief Over Duurzame Inzetbaarheid 18 januari 2017

Een welgemeend compliment van de leidinggevende doet werknemers harder werken. Het kan 5 tot 7 procent meer productiviteit geven. Dat blijkt uit onderzoek van twee onderzoekers verbonden aan de Universiteit Maastricht en van de Erasmus Universiteit, waarover NRC heeft geschreven.

Voor het onderzoek werden driehonderd studenten aangetrokken, die als bijbaantje enquêtes moesten digitaliseren. In werkelijkheid waren ze proefkonijnen. Ze werden gesplitst in twee groepen. Het ene team studenten kreeg na afloop van een dag een handgeschreven kaartje met een bedankje, ondertekend door de directeur. In een andere groep kreeg alleen de best presterende werknemer zo’n kaartje. Beide teams presteerden daarna beter, ook het team waar alleen de beste een compliment kreeg.

Spontaan
Overal waar complimentjes worden uitgedeeld, werken mensen dus harder. Ook als je het zelf niet krijgt. Toch denkt onderzoeker Arjan Non van de Universiteit Maastricht niet dat het is aan te raden om willekeurig met complimentjes te strooien. “Ik zou niet iedere dag met een kaartje aankomen. Een beetje creativiteit is gewenst: van een letterlijk schouderklopje of een uitgesproken compliment, tot een flesje wijn. Het moet wel spontaan en onverwacht blijven.”

Oprecht compliment
Het is ook beter om slecht presterende werknemers niet te complimenteren, vindt Non. “Dat valt op. Zodra mensen het idee hebben dat een compliment niet oprecht is, wek je als werkgever de suggestie dat je alleen maar wilt dat er harder wordt gewerkt.”

Moeite
Het gaat om de gedachte achter het compliment, stelt Non. Zo kreeg een groep studenten in een vervolgstudie als bedankje extra geld boven op het salaris. Non: “Dat werkte alleen als het geld leuk werd gepresenteerd. Als duidelijk was: dit is persoonlijk, hier zit werk in.” Zo bleek extra geld met een kaartje effectiever. “Werknemers raken pas gemotiveerd als ze zien dat hun leidinggevende moeite doet.”

(PW De Gids)

 

terug


 

Oog voor werK: voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.
Gevestigd in Amersfoort, werkt landelijk.

© OogvoorwerK.nl (2019)
Amersfoort
Nederland