Noloc erkend coach
nieuws
sinds 2004
Voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro.
 

NIEUWS / NIEUWSBERICHTEN 2016

Nieuwsbericht 293: Werkgevers gebruiken vaker transitievergoeding bij ontslagrondes

Bron: NU.nl 10 november 2016

Werkgevers maken bij een reorganisatie steeds vaker gebruik van een transitievergoeding. Bijna de helft van de in 2016 afgesloten sociale plannen gaat uit van de nieuwe wettelijke ontslagvergoeding.


(foto: Thinkstock)

Van de 56 sociale plannen die in 2016 werden afgesloten, waren 26 gebaseerd op de transitievergoeding, meldt werkgeversvereniging AWVN donderdag.

Nog eens 26 sociale plannen waren nog gebaseerd op de kantonrechterformule, de oude berekeningssystematiek voor de ontslagvergoeding. De rest hanteerde een ander uitgangspunt voor het bepalen van de ontslagvergoeding.

De organisatie verwacht dat de kantonrechtersformule de komende twee jaar helemaal zal verdwijnen.

Wijziging
De transitievergoeding is onderdeel van de nieuwe Wet werk en zekerheid (Wwz), die sinds 1 juli 2015 van kracht is. In die wet is het ontslagrecht gewijzigd. Met een transitievergoeding kunnen ontslagen werknemers bij- of omscholing volgen.

Voor werknemers valt deze vergoeding vaak lager uit dan de oude formule, maar geldt voor vrijwel iedereen die minimaal twee jaar in dienst is geweest bij een werkgever.

Officieel is de kantonrechtersformule per 1 juli 2015 opgeheven, maar in de praktijk is sprake van een overgangsfase. In gevallen waarin bijvoorbeeld het ontslagdossier niet op orde is, moet de werkgever soms een hogere ontslagvergoeding betalen dan de wettelijk vastgelegde transitievergoeding. Dan kan de kantonrechter nog een rol spelen.

Bedrijven kunnen zelf kiezen of ze de "kale" transitievergoeding toepassen of in hun sociaal plan iets extra's afspreken. Dat laatste is in drie kwart van de regelingen met een transitievergoeding het geval. Het gaat dan bijvoorbeeld om een extra vergoeding voor werknemers die per direct vertrekken.

 

terug


 

Oog voor werK: voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.
Gevestigd in Amersfoort, werkt landelijk.

© OogvoorwerK.nl (2019)
Amersfoort
Nederland