Noloc erkend coach
nieuws
sinds 2004
Voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro.
 

NIEUWS / NIEUWSBERICHTEN 2016

Nieuwsbericht 288: Bore-out: dit zijn de symptomen

Bron: XpertHR Actueel 6 oktober 2016

Letterlijk ziek worden van verveling, dat is wat een bore-out kortgezegd inhoudt. Net als burn-out is het een stressgerelateerde aandoening. Alleen de oorzaken verschillen. Waar iemand bij een burn-out teveel prikkels en een te zware werklast ervaart, ontstaat een bore-out juist door te weinig prikkels en uitdaging.


Bij een bore-out ben je mentaal en fysiek opgebrand en kun je niet normaal meer functioneren.
(foto: ANP/Roos Koole)

‘Net als bij een burn-out ben je mentaal en fysiek opgebrand en kun je niet normaal meer functioneren. Alleen al ’s ochtends uit bed komen wordt een uitdaging op zich’, vertelt Frouke Vermeulen in P&Oactueel. Zij kan het weten: vier jaar geleden stortte ze vanwege een bore-out zelf in bij het milieuconsultancybedrijf waar ze werkte. Nu begeleidt ze mensen die aan het verschijnsel lijden én heeft ze er een boek over geschreven Vechten tegen verveling.
De burn-outarts Luc Swinnen schat het aantal mensen met bore-out op 15% van de actieve bevolking met een kantoorbaan. In niet alle gevallen gaat het om pure verveling. Sommige werknemers storten in, omdat ze geen voldoening uit hun werk halen of te weinig geprikkeld worden. Omdat hun leidinggevende alles zelf wil doen bijvoorbeeld of omdat hun vaardigheden niet worden aangesproken.
Onder sommige HR-managers leeft de gedachte dat bore-out een jongerending, maar daar is niets van waar, vertelt Frouke Vermeulen. ‘Het kan iedereen treffen en komt voor in alle lagen van de beroepsbevolking. Van jonge mensen die net zijn afgestudeerd en geen baan op hun niveau kunnen vinden tot werknemers die erachter komen dat hun werk ze niet meer interesseert en werknemers, die bijvoorbeeld door reorganisaties, gewoon te weinig te doen hebben.’

Schaamte en angst
Frouke Vermeulen ziet in haar praktijk vooral mensen die al behoorlijk ver in het proces zijn. Dat zij pas zo laat aan de bel trekken heeft te maken met het taboe dat heerst op het onderwerp, vertelt ze: ‘Mensen schamen zich. Ziek worden omdat het werk te saai is, het lijkt een luxeprobleem.’ Dat bore-out zo’n onderbelicht onderwerp is hebben we in de eerste plaats ook te danken aan deze schaamte, meent Vermeulen. ‘Medewerkers praten er met niemand over en houden het angstvallig verborgen. Als ze zelf al door hebben dat hun problemen te maken hebben met de verveling die ze ervaren op het werk, tenminste.’
Daarnaast durven medewerkers soms niets te zeggen aan hun leidinggevende uit angst dat hun functie als overbodig zou worden beschouwd. Deze angsten zijn niet geheel onterecht: door het ontbreken van kennis over het onderwerp, denken veel werkgevers ook dat een bore-out voortkomt uit luiheid. Gevolg: áls een werknemer er al melding van maakt, wordt die niet serieus genomen. En ondanks dat het fenomeen bore-out wetenschappelijk is vastgesteld, zijn er zelfs (bedrijfs)artsen die het nog altijd lacherig van de hand wijzen.

Symptomen van bore-out

  • lusteloosheid, weinig energie, initiatiefloos
  • minder interesse in werk of privé
  • weinig enthousiast en passief overkomen op de werkvloer
  • minder verantwoordelijkheid nemen
  • aanvallender tot zelfs agressief gedrag
  • weinig zelfvertrouwen
  • concentratieproblemen
  • depressieve gevoelens
  • time dragging (gevoel dat de tijd extreem langzaam vooruitgaat, vaak naar de kok kijken)

 

terug


 

Oog voor werK: voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.
Gevestigd in Amersfoort, werkt landelijk.

© OogvoorwerK.nl (2019)
Amersfoort
Nederland