Noloc erkend coach
nieuws
sinds 2004
Voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro.
 

NIEUWS / NIEUWSBERICHTEN 2016

Nieuwsbericht 285: 'Vaste banen verdwijnen door overheidsbeleid'

Bron: Nu.nl 22 september 2016

Dat in Nederland steeds minder vaste contracten worden uitgedeeld en het aantal flexwerkers groeit, komt door het beleid van de afgelopen kabinetten. Dat zegt het Centraal Planbureau (CPB) donderdag tegen de NOS. 

"Dat het vaste contract op zijn retour is, komt niet doordat mensen dat graag willen of omdat het onvermijdelijk is," aldus directeur Laura van Geest tegen de omroep. "In het buitenland zien we deze trend niet en het is ook niet tijdelijk. Het lijkt dus echt beleid te zijn."

Het aantal flexwerkers en het aantal zzp'ers in Nederland stijgt al langer. Voor werkgevers is het vaak goedkoper om werknemers een tijdelijk contract te geven of om een zzp'er in te huren, dan om een vast contract aan te bieden.

Van der Geest is kritisch over die ontwikkeling. "Het heeft een prijs: flexwerkers zijn soms minder goed beschermd qua sociale zekerheid, hun pensioenen zijn vaak minder goed geregeld, een hypotheek krijgen is lastiger. Als we dat met z'n allen willen, prima, maar laten we dan wel bewust die keuze maken."

Verkiezingsthema
Tachtig procent van de mensen die op een flexcontract werken wil volgens het CPB liever een vast contract. "De trend slaat vooral neer bij mensen met een zwakke positie op de arbeidsmarkt. De vraag is of je dat echt wilt."

Volgens het planbureau zou deze ontwikkeling op de arbeidsmarkt een belangrijk thema moeten worden bij de volgende verkiezingen. "Er is genoeg getobd over het onderwerp en er is ook al veel onderzoek gedaan. De feiten liggen er, de trend is er. En als het je niet bevalt, is dit het moment om er wat aan te doen." 

 

terug


 

Oog voor werK: voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.
Gevestigd in Amersfoort, werkt landelijk.

© OogvoorwerK.nl (2019)
Amersfoort
Nederland