Noloc erkend coach
nieuws
sinds 2004
Voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro.
 

NIEUWS / NIEUWSBERICHTEN 2016

Nieuwsbericht 268: Na outplacement vaak naar andere branche

Bron: PW De Gids nieuwsbrief 17 mei 2016

Van de werknemers die outplacement aangeboden krijgen, gaat maar liefst 75 procent daarna aan de slag bij een werkgever in een totaal andere branche.

Dit blijkt uit het Nationaal Outplacement-onderzoek 2015. Het onderzoek – uitgevoerd in opdracht van brancheorganisatie Oval voor dienstverleners op het terrein van loopbaan en vitaliteit – besloeg 11.300 outplacementtrajecten. Ruim 7500 mensen (67 procent) vonden een andere baan. In 2014 vond de helft van de mensen een nieuwe werkgever buiten de eigen branche, vorig jaar is dit percentage gestegen tot 75 procent. Ruim 70 procent gaat aan de slag in een andere functie, een jaar eerder was dit nog 62 procent.

Outplacement succesvol

Dat het met name steeds meer mensen lukt om onder begeleiding in een hele andere sector aan de slag te komen, noemt Oval opvallend. “Onder deze transfers zijn opmerkelijke loopbaanswitches. Bijvoorbeeld een 62-jarige medewerker logistiek die na een reorganisatie zijn groot rijbewijs heeft gehaald en nu wekelijks met een bus vol toeristen naar Zuid-Europa rijdt. Een werknemer die voorheen operator bij Philip Morris was, is met behulp van ontslagbegeleiding examinator bij het CBR geworden. Een medewerkster van de Belastingdienst staat dankzij een outplacementtraject nu voor de klas als docent biologie. En een procesoperator van een failliete fabriek die altijd al droomde van een baan als vrachtwagenchauffeur, pendelt nu tussen Canada en Amerika.” In totaal verlopen 7 op de 10 outplacementtrajecten succesvol.

Ook succes bij 57-plussers

Een andere opmerkelijke uitkomst is dat van de 57-plussers 43 procent er vorig jaar in slaagde om binnen de looptijd van het traject een nieuwe baan te vinden. Dit aantal lag in 2014 nog op een derde.
Van de 57-plussers is 75 procent laag tot gemiddeld opgeleid en slechts 25 procent hoogopgeleid, constateert Oval. Een verklaring hiervoor is waarschijnlijk dat tegenwoordig 40 procent van de totale beroepsbevolking hoog is opgeleid. Voor de groep 57-plus is dat 14 procent. “De latere generaties hebben langer doorgeleerd, terwijl vooral de oudere generatie na school gelijk is gaan werken, want toen was er nog volop werk en doorleren hoefde dus niet”, aldus de onderzoekers.

Lees ook: Drie gouden tips voor outplacement

Noodzaak outplacement

Ervaring leert dat werknemers zelf moeite hebben zich te richten op andere branches en in iets mindere mate op andere functies, terwijl daar wel de kansen liggen, zo blijkt volgens Oval uit de cijfers. “Veel werknemers hebben moeite om zelf de kansen te zien in andere branches, daar waar professionele loopbaanbegeleiders dat wel kunnen. Dit onderstreept de noodzaak om te investeren in van-werk-naar-werk en in professionele loopbaanbegeleiding of outplacement”, aldus Petra van de Goorbergh, directeur van Oval. “V&D-werknemers met veel werkervaring kunnen heel goed hun nut bewijzen in het onderwijs. Wij zien daar nu de voorbeelden van. Outplacement is bittere noodzaak voor mensen in krimpende sectoren en geeft grote kans op resultaat.”

Auteur: Jeannette Beentjes

 

terug


 

Oog voor werK: voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.
Gevestigd in Amersfoort, werkt landelijk.

© OogvoorwerK.nl (2019)
Amersfoort
Nederland