Noloc erkend coach
nieuws
sinds 2004
Voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro.
 

NIEUWS / NIEUWSBERICHTEN 2016

Nieuwsbericht 267: Robotisering vlot niet in Nederland

Bron: P&O actueel 9 mei 2016

Al enige jaren wordt vanuit verschillende hoeken geroepen dat robots menselijk werk kunnen en zullen overnemen en wordt er door sommigen zelfs gesteld dat robots een bedreiging vormen voor de helft van de beroepsbevolking. Uit onderzoek blijkt nu dat dit in Nederland heel erg meevalt: slechts 1 à 2 procent van de Nederlandse bedrijven heeft de afgelopen twee jaar robots geïntroduceerd op de werkvloer.


Foto: Pixabay

Arbeidssocioloog Fabian Dekker van de Erasmus Universiteit heeft onder ruim duizend bedrijven onderzoek gedaan naar de robotisering in Nederland. Hij heeft onderzoeksbureau TNS Nipo gevraagd om onder bedrijven te peilen welke technologische vernieuwingen zij de laatste twee jaar hebben doorgevoerd. Eén op de vijf bedrijven bleek nieuwe technologie geïntroduceerd te hebben in de vorm van ict-toepassingen en bijvoorbeeld beveiligingssystemen of nieuwe smartphones en slechts 0,8 procent heeft de afgelopen twee jaar robots in gebruik genomen.

Marginale rol robotisering
Waar wordt die marginale rol van robotisering door veroorzaakt op de Nederlandse werkvloer? Geld en de structuur van de economie zijn volgens Dekker een belangrijke verklaring. 'Nederland kent veel mkb-bedrijven, waarvoor de kosten van robots nog altijd hoog zijn. En Nederland kent geen grootschalige auto-industrie, waar industriële robots relatief vaak voorkomen.' Wel zijn er in Nederland al een aantal uitzendbureaus die robots verhuren aan mkb-bedrijven die niet de financiële middelen hebben om zelf een robot te kopen.

Maar volgens Dekker spelen ook culturele overwegingen een rol. Niet alleen hebben ouderen in verpleeghuizen bijvoorbeeld gewoon liever mensen naast hun bed staan, ook zijn sommige bedrijven bang om hun eigen verdienmodel te ondergraven. Schoonmaakbedrijven factureren bijvoorbeeld op basis van manuren en als een robot eerder klaar zou zijn met schrobben, dan betaalt te klant minder uren. Kleinere bedragen om te factureren dus. En de laatste tegenwerping betreft de juridische kant. Want wie draagt er verantwoordelijkheid bij een ongeval met een robot?

Digitalisering bedreigt werkgelegenheid
Volgens Dekker zijn het dus ook niet de robots die een grote bedreiging vormen voor de werkgelegenheid in Nederland, maar digitalisering. 'Het is het internet en het gebruik van nieuwe software die momenteel de opkomst mogelijk maken van digitale platformorganisaties en nieuwe arbeidsverhoudingen, zoals Uber in de taxibranche. En het is digitalisering die de bijl zet aan veel administratieve taken, zoals in het bank- en verzekeringswezen. Van een exponentiële groeiontwikkeling van robots is op dit moment geen sprake en het is vooralsnog de vraag of dit in de toekomst wel het geval zal zijn', aldus Dekker.

Bron: Volkskrant.nl

Lees meer: Robotisering al verder dan gedacht en Hoe we ons voelen als robots ons werk overnemen

Redactie P&O actueel

 

terug


 

Oog voor werK: voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.
Gevestigd in Amersfoort, werkt landelijk.

© OogvoorwerK.nl (2019)
Amersfoort
Nederland