Noloc erkend coach
nieuws
sinds 2004
Voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro.
 

NIEUWS / NIEUWSBERICHTEN 2015

Nieuwsbericht 235: Pesten op werk kost bedrijf € 45.000

Bron: PW De Gids nieuwsbrief 7 november 2015


Een verkeerde aanpak van pesten op het werk kost een bedrijf zo’n 45.000 euro per jaar aan verzuim.


Roepen dat pesten op het werk ‘bij ons niet voorkomt’ of een gebrekkige uitvoer van pestprotocollen kosten bedrijven zo’n vier miljoen extra verzuimdagen per jaar. Per bedrijf komt dat neer op 45.000 euro per jaar verlies. Dat schrijft het Financieel Dagblad. Met deze cijfers, afkomstig van onderzoekinstituut TNO, kondigde minister Asscher begin juni de overheidscampagne tegen pesten op het werk aan.

Pesten op het werk
Veel bedrijven pakken pesten op het werk verkeerd aan, zeggen verschillende deskundigen in het artikel. Veel organisaties hebben protocollen voor pestgedrag, maar aan de uitvoering daarvan schort vaak genoeg. Zo zijn namen van vertrouwenspersonen bijvoorbeeld onvindbaar op intranet. Ook denken veel werkgevers dat pesten bij hun niet voorkomt of vinden dat hun medewerkers gewoon tegen een geintje moeten kunnen.

Ook worden pesterijen vaak de das omgedaan door de gepeste of de pester te ontslaan. Maar dat levert alleen maar een verschuiving van het probleem op: de pesters vinden wel weer een nieuw slachtoffer of na het weggaan van de pestkop, staat er een nieuwe op. Volgens ‘pestpsycholoog’ Bob van der Meer moeten organisaties de hele afdeling aanspreken, en dus ook verantwoordelijk maken.

Meeste kans op pesten
Bedrijven met een sterke hiërarchie en matige communicatie tussen afdelingen lopen het meeste kans op pestgedrag, zoals ziekenhuizen. Ook overheidsbedrijven, waar de hiërarchie met talloze projectcoördinatoren en sectoren waar veel met tijdelijke contracten of stagiairs werken, hebben meer kans. Pestende ambtenaren kunnen overigens gekort worden op hun salaris, maakte minister Plasterk onlangs bekend.

Auteur: Sanne van Baar

 

terug


 

Oog voor werK: voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.
Gevestigd in Amersfoort, werkt landelijk.

© OogvoorwerK.nl (2019)
Amersfoort
Nederland