Noloc erkend coach
nieuws
sinds 2004
Voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro.
 

NIEUWS / NIEUWSBERICHTEN 2015

Nieuwsbericht 232: Ouderen staan vaak open voor demotie

Bron: P&O actueel 16 oktober 2015


Leidinggevenden en werknemers durven vaak amper over demotie te beginnen. Een functieverlaging wordt nog te vaak gezien als strafmaatregel tegen minder productieve ouderen, terwijl veel van deze oudere werknemers vaak wel bereid zijn op een lager niveau en met een lager salaris door te werken.


Foto: Pixabay

Vooral goedverdienende ouderen kunnen zich voorstellen dat ze op een bepaald punt in hun carrière een stap terug doen, zolang het maar geen 'demotie' heet. Bijna 70 procent van de  ouderen die een ton of meer per jaar verdient, staat voor demotie open. Onder ouderen met een schuld is deze methode minder populair; iets minder dan 50 procent van de ouderen met financiële problemen zou kiezen voor een lagere functie en een lager loon.

Mogelijkheden van demotie
Leuker werk en de werkbelasting van de oude functie zijn belangrijke redenen om een stap terug te doen. Harry van Dalen van het NIDI: 'Oudere werknemers die nadenken over de laatste jaren van hun carrière zien juist mogelijkheden met demotie.'

Minder werken
Behalve het stapje terug doen, is ook minder werken een vorm van demotie. 'Kan iemand het werk niet meer aan of ligt het tempo te hoog? Een minder interessante functie levert gefrustreerde werknemers op als iemand alleen meer hersteltijd nodig heeft. Dan is een oudere werknemer beter af met extra vrije tijd', aldus Joop Schippers, hoogleraar arbeidseconomie.

Dat alleen de werkgever een verzoek voor demotie kan indienen, is een misverstand. Werknemers hebben zelf namelijk ook een verantwoordelijkheid, volgens MKB Nederland. 'De inzetbaarheid moet continu onderdeel zijn van de gesprekken met de leidinggevende. Wie wacht tot het niet meer gaat, is te laat', zegt een woordvoerder.

Dit blijkt uit een onderzoek van het NIDI, een instituut dat onderzoek doet naar bevolkingsvraagstukken.

Bron: de Volkskrant

Lees ook: Demotie steeds meer toegepast in personeelsbeleid en Ouder personeel? Zo blijft langer doorwerken gezond

Redactie P&Oactueel

 

terug


 

Oog voor werK: voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.
Gevestigd in Amersfoort, werkt landelijk.

© OogvoorwerK.nl (2019)
Amersfoort
Nederland