Noloc erkend coach
nieuws
sinds 2004
Voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro.
 

NIEUWS / NIEUWSBERICHTEN 2015

Nieuwsbericht 231: Kortere termijn doorbetaling bij ziekte

Bron: PW de gids nieuwsbrief 6 oktober 2015


Goed nieuws voor kleine ondernemers. Ze hoeven zieke werknemers straks niet langer twee jaar loon door te betalen.

Het kabinet maakt dit vrijdag bekend. Kleine ondernemers zijn straks niet langer verplicht twee jaar loon door te betalen: de termijn wordt verkort naar één jaar.

Het gaat om een vrijwillige regeling voor bedrijven met maximaal tien werknemers. “Dan heb je meer dan 80 procent van de kleine bedrijven te pakken”, aldus Asscher. In het voorstel gaan de werknemers er niet op achteruit. Het UWV betaalt het tweede jaar loon. Werkgevers betalen hiervoor premie en Asscher legt ook jaarlijks 20 miljoen euro bij.

Twee jaar loondoorbetaling vormt een flinke drempel voor kleine bedrijven om personeel aan te nemen. De PvdA-minister denkt dat kleine ondernemers sneller mensen in vaste dienst zullen nemen door de nieuwe regeling. “Dat is wat bedrijven aangeven in gesprekken die ik met ze voer.”

De Kamer nam eerder dit jaar een motie aan waarin het kabinet werd opgeroepen een oplossing te vinden voor dit probleem van kleine ondernemers. Asscher hoopt na overleg met de Tweede Kamer eind november het groene licht te krijgen voor het voorstel. Dat zou dan in 2017 in werking moeten treden.

Reacties op verkorte loondoorbetaling
Niet iedereen is even enthousiast over het voorstel. Volgens vakbond CNV toonde onderzoek eerder aan dat kleine werkgevers vooral problemen hebben met de taken die zij krijgen om een zieke werknemer in twee jaar te laten herintreden. “Met de regeling wordt het werkelijke probleem niet verholpen”, zo reageert CNV-voorzitter Maurice Limmen. Hij stelt dat tegen het risico dat het loon van een zieke werknemer twee jaar lang moet worden doorbetaald, de meeste kleine bedrijven wel verzekerd zijn.

Vanuit het werkveld klinkt wel voorzichtig applaus. Onder meer aannemersfederatie ANFL en ondernemersverenigingen Noa en ONL zien zich “na jaren vechten” door het kabinet beloond. Wel spreken zij van een “heel voorzichtig” stapje. De organisaties zijn niet te spreken over de vrijblijvendheid van de regeling. Ook betreuren ze dat de coalitie niet inzet op het schrappen van de loondoorbetalingsplicht in het tweede ziektejaar voor het gehele mkb.

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn positief dat het kabinet de twee jaar loondoorbetalingsplicht bij ziekte van werknemers wil verkorten. De werkgeversorganisaties zijn al enige tijd met het kabinet in overleg om de werkgeversrisico’s bij ziekte te beperken. Wel benadrukken zij dat de vormgeving nauw luistert: “Het verleden heeft geleerd dat collectieve oplossingen leiden tot een hoger ziekteverzuim. Een oplossing moet bovendien voor alle bedrijven gelden. Verder moet het overleg ook gaan over het beperken van de re-integratieverplichtingen die werkgevers met zieke werknemers hebben, want ook die drukken zwaar”, stellen de organisaties. (ANP/redactie)

Auteur: Jeannette Beentjes  

 

terug


 

Oog voor werK: voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.
Gevestigd in Amersfoort, werkt landelijk.

© OogvoorwerK.nl (2019)
Amersfoort
Nederland