Noloc erkend coach
nieuws
sinds 2004
Voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro.
 

NIEUWS / NIEUWSBERICHTEN 2015

Nieuwsbericht 213: Autochtonen meer kans op baan in Den Haag

Bron: P&O actueel 18 juni 2015


Wanneer Haagse allochtonen een baan zoeken, worden zij gediscrimineerd. Dit blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Autochtone Nederlanders krijgen veel meer positieve reacties op hun sollicitaties dan Marokkanen en Hindoestanen met dezelfde kwalificaties.


Foto: Freeimages

Voor het onderzoek reageerden verzonnen personen met verzonnen cv's op echte vacatures in de omgeving van Den Haag. De onderzoekers verstuurden ruim 500 brieven naar 176 vacatures. Per vacature hadden de autochtoon en de allochtonen dezelfde opleiding en evenveel werkervaring. Ook waren ze ongeveer even oud en woonden ze in vergelijkbare buurten.

Een derde van de autochtone sollicitanten had succes en werd uitgenodigd voor een gesprek of merkte op een andere manier dat de werkgever geïnteresseerd was. Bij een kwart van de Hindoestanen gebeurde hetzelfde. Marokkaanse sollicitanten hadden bijna een op de vijf keer succes. Een autochtoon heeft dus ongeveer twee keer zoveel kans op een baan als een Marokkaan met dezelfde kwalificaties.

Vervolggesprek
Een voorbeeld: 'Michelle de Vries', 'Ahmed El Massaoui' en 'Arun Sital' solliciteerden voor een baan als kok. Arun kreeg na een paar dagen te horen dat een ander de baan al had gekregen. Michelle kreeg diezelfde minuut een e-mail van dezelfde persoon, dat ze mocht langskomen voor een vervolggesprek. Ahmed kreeg helemaal niets te horen. Rachid El Idrissi en Sunita Soekhoe hoorden dat hun achtergrond niet paste bij de vacature; Dirk van Leeuwen had precies dezelfde achtergrond en werd wel uitgenodigd voor een gesprek.

Meer werkervaring
Bij Marokkanen bleek het te helpen om ze meer werkervaring te geven. Dan hadden ze evenveel succes als autochtonen zonder die werkervaring. Werkgevers zien Marokkanen kennelijk als een 'economisch risico', aldus het SCP.

Band met Nederland
Hindoestanen die expliciet aangeven dat ze een band met Nederland hebben, hebben ongeveer evenveel succes op de arbeidsmarkt als autochtonen. Dit verbaasde de onderzoekers, omdat de Hindoestaanse gemeenschap een goede naam heeft. Dit bespraken de onderzoekers met de werkgevers. Die bleken niet te weten dat het ging om Hindoestanen, ze zagen de kandidaten alleen als "niet-Nederlands".

Het onderzoek gaat alleen over Den Haag, maar de discriminatie komt in heel Nederland voor, zegt onderzoekster Iris Andriessen. 'De cijfers kunnen verschillen, maar de redenen leven breder, dit is zeker niet iets uniek Haags', licht ze toe.

Bron: ANP

 

terug


 

Oog voor werK: voor persoonlijke begeleiding op maat, bij het zoeken naar werk dat past bij uw talenten en kwaliteiten.
Voor loopbaanbegeleiding, re-integratie, outplacement, iro. Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.
Gevestigd in Amersfoort, werkt landelijk.

© OogvoorwerK.nl (2019)
Amersfoort
Nederland