NIEUWS / NIEUWSBERICHTEN 2015
Nieuwsbericht 190: Transitievergoeding: zo bespaart HR veel geld
Bron: PW De Gids 24 februari 2015
HR kan de werkgever veel geld besparen door de regels rond de transitievergoeding goed in de gaten te houden.
Dit zegt Mark Diebels, arbeidsrechtadvocaat/partner bij KZO 013 Advocaten. Werkgevers zijn volgens hem nog niet zo met de transitievergoeding bezig. “Dat komt omdat deze pas 1 juli ingaat en sommige aspecten nog niet zijn uitgewerkt.” Maar hou het in de gaten, is zijn advies. “HR kan veel geld besparen.” Vijf vragen over de transitievergoeding.
1. Welke aspecten van de transitievergoeding zijn dan nog niet duidelijk?
“In de wet staat dat de transitievergoeding wordt berekend aan de hand van het maandsalaris. Maar het maandsalaris, wat houdt dat nou precies in? Wat valt daar allemaal onder? Minister Asscher heeft daar inmiddels regels voor opgesteld, met vast en variabel loon. Maar hoe dat precies werkt, is nog niet helder. Het andere aspect is dat je van die transitievergoeding ook bepaalde scholingskosten mag aftrekken. Ook daarvan moet de minister nog precies aangegeven welke scholingskosten dat dan zijn. Dan heb je beter inzicht waar die transitievergoeding straks op uit gaat komen.”
2. Stel ik ontsla iemand op 1 juli, waar moet ik dan als werkgever op letten?
“Vanaf 1 juli gelden de regels meteen, in hun volledigheid. Dat geldt ook voor de jaren vóór 1 juli. Werkgevers moeten dus vanaf 1 juli voor een ontslag via UWV of rechter gewoon die transitievergoeding gaan betalen. Praktisch gezien betekent dit dat ondernemers hiervoor nu al bedragen kunnen gaan reserveren. Het is hetzelfde wat je als werkgever doet voor de uitbetaling van vakantiegeld en vakantiedagen. Je krijgt er gewoon een potje bij.”
3. Zijn er nog meer zaken waar werkgevers rekening mee moeten houden?
“Negen van de tien ontslagen in Nederland vinden plaats via een vaststellingsovereenkomst, dus beëindiging met wederzijds goedvinden. En laat nou die transitievergoeding net bij die ontslagen niet van toepassing zijn. Je mag dan afspreken wat je wilt. Maar de verwachting is dat de transitievergoeding toch het startpunt zal vormen in de onderhandelingen. Logisch, want een werknemer zal zeggen: ‘Als jij naar het UWV of de rechter gaat, krijg ik altijd die transitievergoeding. Dus waarom zou ik met minder genoegen nemen?’ Reken je dus niet rijk als werkgever, want je gaat in dit soort gevallen straks gewoon meer betalen. Zeker als het dossier niet goed op orde is, maak je na 1 juli bijna geen kans meer in een inhoudelijke procedure. Je koopt dus de slechte dossiervorming af.”
4. En hoe zit het met de aanzegtermijn?
“De aanzegtermijn is heel belangrijk. Sinds dit jaar geldt voor alle contracten die eindigen op 1 februari of later een aanzegtermijn van één maand. Je moet nu al een inventarisatie maken welke contracten aflopen. Vindt de aanzegging niet op tijd plaats of je doet dat mondeling in plaats van schriftelijk, dan moet je een maandsalaris als boete betalen.”
5. Nog meer tips voor HR?
“De minister gaat nog regels opstellen hoe je bepaalde kosten kunt aftrekken van de transitievergoeding. We gaan er vanuit dat je een bedrag moet betalen, maar je hebt in de hand of je dat al tijdens het dienstverband kunt verminderen. Zo kun je als HRM’er geld besparen voor de organisatie. Hou de regeling rond die aftrek dus goed in de gaten.”
terug |